Haberler

Akü neden biter/bozulur?

 

Biten akü sürücülerin çok sik karsilastigi sorunlardan biridir. Akünüzü bitiren birçok sebep vardir. Mesela araciniz çalismadiginda bilerek ya da bilmeyerek açik birakilan farlar, iç lambalar, radyo ve havalandirma sistemi drenaj olusturur. Bu sorunun basini park halinde aracin açik birakilan farlari olusturur. 
 
 Bu da akünün bitmesine neden olur. Bu sorunun önüne geçmek için aracinizda bulunan her seyin park halindeyken kapali olmasina özen göstermeniz gerekir. Alternatör siz araci sürdükçe aküyü sarj eder. Eger ki alternatör bozuksa aküyü dogru olarak sarj etmez ve akünüz kisa bir süre içerisinde biter.
Asiri sicak ve sogukta akünüze zarar veren etkenlerdir. 35 derece ve üzeri sicaklarda akü daha hizli bosalir çünkü sicak havalar akünün enerjisini daha hizli bitirmesine yol açar. Soguk havalar ise motor yagini katilastirir ve bu da akünün motora ilk hareketi vermesini zorlastirir. Soguk hava ayrica akünün kimyasal reaksiyonlarini yavaslatir. Akünün ömrü 4-6 yil arasindadir. Akü yaslandikça iç tabakada tabakalasma olusur ve akü sülfatlasmadan etkilenir. Bu evre yasandigi zaman akü eski performansini bir daha yakalayamaz ve zamanla enerjisini yitirir. Bazen araciniz size akünüzün bitmeye yakin olduguna dair ip uçlari verir.
Anahtarsiz baslatma dügmesinin çalismamasi, güç pencerelerinin yavas hareket etmesi ve farlarin sönüklesmesi bunlardan bazilaridir. Bu tarz performans eksikliklerini fark etmeniz bazi durumlarda güç olabilir. Bu yüzden aracinizda her zaman yedek bir akü bulundurmaniz sizin yarariniza olacaktir.
 

 

Etiketler : Akü neden biter/bozulur

Akü neden biter/bozulur? | Haberler | Doğan Akü